Hva du skal skrive i fotoboken

Av Fotoknudsen 8. juni 2023

Kjenner du på skrivesperre? Vi har svaret. Her er noen enkle tips til hvordan du forteller babyens historie i ord og bilder.

Et lite blunk og det er over – slik kan det ofte føles når barna er små. De går fra å sitte til krype, til å gå og løpe så raskt at det kan bli vanskelig å holde på minnene om hvordan det var og hvordan det føltes helt i begynnelsen – og dette er det en fotobok fra fotoknudsen kan hjelpe deg med.

Vi har et stort utvalg av forhåndsdesignede temabøker for å gjøre det enkelt for deg å lage en fotobok om babyen – og fordi boken alt er ferdig designet, skal du bare legge til bilder og bildetekster. Mange nybakte foreldre synes ofte det kan være vanskelig å vite hva man skal skrive til bildene, så i denne bloggen kommer vi med noen forslag til hvordan du kan lage en babybok der bilder og ord gir liv til gode minner.

En liten presentasjon av den lille

 

Start med å pesentere den lille, inkludert all viktig informasjon som fullt navn, fødselsdato og -klokkeslett, vekt, lengde, øye- og hårfarge, hvor mye hår den hadde og ta gjerne også med annonseringer om barnets ankomst både i eventuelle aviser og sosiale medier. Tross alt, hvis barnet skal være hovedpersonen i denne fotoboken, vil leseren gjerne bli kjent med det.

Det var en gang…

 

Å ta seg en tur gjennom historien er en super måte også å hjelpe barnet ditt til å forstå hvem foreldrene er. Du kan ta med noen korte historier om hvordan dere begge møttes, eventuelle interessante fakta om forholdet, bilder og detaljer fra bryllupsdagen, hvor dere bodde før dere fikk barn, og spesielle anledninger dere kanskje har feiret sammen.

Hvis det var nødvendig med en spesifikk behandling, som IVF eller eggdonasjon, kan det være en idé å sette disse detaljene sammen i et baby-fotoalbum. Så, når det har gått noen år, vil dette være en fin måte å forklare barnet ditt hvor det kommer fra.

Det kan også være fint å ta med informasjon om babyens utvikling mens det vokste inne i livmoren. Datoer for ultralyder ved siden av bildene er gøy for deg å se tilbake på, men det er også en spesiell måte å senere vise barnet ditt hvordan det utviklet seg som baby.

Hvorfor ikke dokumentere vekt og lengde hver uke? Morsomme fakta som «en 20 uker gammel baby er like lang som en banan» vil garantert inspirere smilebåndet.

Babyen melder sin ankomst!

 

Hva var klokka og hvor var du da vannet gikk? Hvordan følte du deg under fødselen, og var det en sprint eller en maraton? Hva gikk gjennom hodet ditt da det hele var over, og hvordan følte du det da barnet ditt endelig ble lagt i armene dine?

Det er så mye du kan notere om dagen babyen din kom til verden. Alt fra hva partneren din gjorde mens du presset på, til hvem som klippet navlestrengen og andre erindringer fra rommet der alt skjedde – de første øyeblikkene forteller sin egen historie.

Du kan også forklare hvilken smertelindring du hadde og metodene du valgte, for eksempel kanskje du hadde en vannfødsel. Informasjon som dette fungerer godt sammen med graviditetsbilder, og du trenger ikke gjøre så mye av det, punkt-lister understreker fortellingen.

Et illustrert brev til barnet ditt

 

De fleste foreldre opplever et hav av følelser når de får en ny baby, og det er ikke så enkelt å formidle dette til den nyfødte. Del dine tanker og følelser i en babybok.

Med en fotobok kan du ta vare på alle minner og bilder fra denne første, spennende tiden og med årene vil barnet sette stor pris på å kunne ta del i alt som skjedde rundt deres første dager. Alt fra hvordan søsknene deres reagerte på det første møtet, til hvordan babyen reagerte på å komme hjem fra sykehuset. Å registrere detaljene fra den første tiden sammen og alle øyeblikkene som raskt forsvinner, vil etter hvert være uvurderlige for både deg og barnet ditt når dere begge blir eldre.

Sov de gjennom natten fra første stund? Hvis ikke, hvordan følte du deg første gang de gjorde det? Det er informasjon som dette og ellers små særegenheter eller væremåter som gir dybde til din fotobok. Det er mange ting du kan notere som kameraet ikke klarer å fange opp.

Fra babyens perspektiv

 

Hvordan ville babyen oppfatte sine første dager og uker? Prøv å se det fra babyens perspektiv for en litt morsom vinkling på denne spesielle tiden for hele familien. Sett i barnets sted og forestill deg hvordan det vil oppfatte alt det nye som skjer, alt fra slektninger til familiens kjæledyr, favorittleker, dager med utforskning og det første huset de kalte hjem.

Sjekk ut lignende babybøker fra andre, og lag gjerne temaseksjoner i boken for å gjøre den enda mer engasjerende.

Legg til dine favorittsitater og -lyder

 

Du trenger ikke å gjøre så mye ut av fortellingene, og sitater eller sangtekster som du finner meningsfulle eller som gjenspeiler ditt tidlige forhold til babyen, kan også legges til for å forbedre bildene dine og fortelle en egen historie.

Du kan til og med lage en minispilleliste med de favorittsangene du hørte på gjennom hele svangerskapet eller som hjalp til under fødselen, og forklar hva de spesifikke sangene betyr for deg. Det samme gjelder filmer eller TV-serier som ga trøst under søvnløse netter, og de lydene og bildene som først fascinerte eller trøstet babyen.

Noter de første, små milepælene

 

Det er så mange milepæler i de første årene. Tid og dato for deres første smil. Hva deres første ordentlige måltid besto av og hvordan de reagerte. Hvordan og første gang de rullet over på siden. Hva deres aller første ord var og hvor de var når de tok sitt første skritt. Stort eller lite, du vil huske dem alle.

I stedet for å bare holde deg til fakta og tall, kan du gjerne forklare tanker og følelser om hver milepæl. I årene som kommer vil dette vise barnet ditt hvor mye utviklingen deres betydde for deg.

Involver familien

 

Du kan gjerne også gi familie eller venner en sjanse til å dele sine egne bilder og ord i fotoboken. Dette skaper variasjon og viser den lille hvor mange som gledet seg over den nyankomne.

Enten det være seg spesielle følelser eller lange brev til babyen – søsken, besteforeldre og alle slektninger vil garantert ha glede av å bli inkludert. Å dele minner om spesielle øyeblikk som at barnet sovner på skulderen eller løper inn i armene deres når de ikke har sett dem på en stund, gir hjertevarme historier. Morsomme lekestunder med familien vil alltid være gode minner. Å skifte bleie er under noen omstenigheter kanskje ikke alltid det koseligste, men det viser likevel hvordan familiebåndene dannes og styrkes alt fra de tidligste dager.

Over til deg!

Vi håper du har fått litt inspirasjon fra denne bloggen og at du nå er enda mer klar for muligheten til å lage en babybok med fotoknudsen – det er nemlig en fin måte å gjenoppleve noen av livets spesielle øyeblikk og sette sammen noe som vil bringe deg og din familie masse glede i årene som kommer. For flere tips om babybøker, sjekk ut våre andre nyttige guider og ha det gøy.