Hva skal skrives i en fotobok
Av Fotoknudsen 26. april 2023
Fotoboken din skal fortelle en historie, og sitater og bildetekster vil være med på å gi liv til historien. Vi har snakket med fotoknudsens tekstforfattere for å få noen gode tips om hvilke type tekster som fungerer best til forskjellige bilder, og hvordan du kan bruke ordene dine på en effektiv måte.
Vi vet alle at et bilde i seg selv sier mer enn tusen ord, men å legge til tekst i fotoboken din vil gjøre den ekstra spesiell. Notater, sitater og anekdoter sammen med bildene i boken skaper et mer levende uttrykk. Å vite hvordan du skal skrive en bildetekst eller et perfekt sitat er en kunst i seg selv, så vi har snakket med fotoknudsens tekstforfattere for å få noen gode tips om hva som gjør seg best å skrive om i en fotobok.
Fortell en historie
Akkurat som enhver annen bok, så må også fotoboken ha en fortelling. Det vanligste er å bare gjøre det enkelt både på begynnelsen, på midten og til slutt. Selv om fotoboken din består mest av bilder bør du likevel prøve å lage boken slik at den forteller en historie. Når det gjelder ord, trenger du ikke å skrive side opp og side ned med tekst – det holder med et par små avsnitt, eller til og med korte, søte undertekster som vil bidra til å skape en fin struktur. Bildene skal uansett alltid være det viktigste på sidene, så prøv å fatte deg i korthet.
Hold tekstene enkle
Bildetekster er tingen. De lager en bakgrunn til historien, sørger for sammenheng og kan raskt forklare hva som skjer uten å gå i detalj.
Her er våre tips om hvordan du skriver en enkel, men virkningsfull bildetekst:
- Vær kort – dette vil sørge for at bildene dine fortsatt spiller hovedrollen.
- La teksten stå i stil til bildet – hvis det er et lyst og solrikt bilde, hold også bildeteksten positiv, lett og ledig.
- Ikke bekymre deg for å ikke å få med alt – selv den enkleste tekst kan utløse følelser eller minner på null komma niks.
- Hold deg til poenget – det er altfor lett å la seg rive med når en begynner å skrive, så husk å rediger bildeteksten for å unngå å rote seg helt bort.
- Husk at det skal være en referanse for den som leser – tenk på hvem du snakker til i bildeteksten din, enten den er for å fremkalle dine egne minner eller om du vil sende et budskap til noen andre.
Gjør det personlig
Den store magien bak det som gjør fotobøkene våre så spesielle, er at de er personlige. I hele verden er det bare én bok som er akkurat som din, så når du lurer på hva du skal skrive, tenk på hva som ville gjort den personlig for deg. Legg til en og annen familievits som passer perfekt til bildene av de som ler. I fotoboken om reisene dine, var det f.eks en lokal setning du stadig hentet fram og som du fortsatte å bruke? Da setter du det ved siden av bildene for å berike minnene dine om turen. Hvis du lager en fotobok om kjæledyrene dine (de på teamet vårt gjør det hele tiden) og legger til de små særegenhetene og karaktertrekkene som du alltid synes er så morsomme, vil det bidra til å få fram dyrenes unike personlighet også på sidene.
Bli kreativ med sitater
For de bildene som kanskje ikke egner seg for en personlig historie eller morsom anekdote, så kan et mer generelt sitat være en fin måte å få dybde i historien på og i tillegg sette riktig stemning på siden. Sitater kan også knytte sammen temaet for et kapittel. Det er lett å finne både inspirerende, tankevekkende og morsomme sitater på nettet, så søk litt og vi garanterer at du finner noe som passer.
Hvis du har liten tid så skal du få et supert tips som sparer deg for å søke på nett; gå til cliparts i vår editor, klikk på kategorien “ord”, så finner du noen ferdige sitater som kommer i en rekke fonter og talebobler som du enkelt kan legge til på sidene i boken din. Der finner du alt fra bare et hei, til meldinger om nytt familiemedlem, eller korte og oppløftende bildetekster som vil legge til en ekstra touch gladmelding på siden din.
Vær informativ
Noen ganger er det best å holde seg til fakta når det gjelder kommentarer. Det er noen bilder det gjelder spesielt for. Detaljer som babyens fødselsdato, tid, sted og vekt er perfekte for babyens første fotobok. Eller du kan dokumentere hvor lang tid det var mellom før og etter et gjør det selv-prosjekt. For store bursdags- eller bryllupsbilder kan du bare legge til datoen, slik at bildene dine taler for seg selv. Og for reisebilder kan stedet være nok, men hvis du vil bli veldig spesifikk, kan du også legge til bredde- og lengdegrad. De fleste smarttelefoner har faktisk det i bildedataene sine.
Legg til tankene dine
Fotoboken er din personlige historie, så sørg også for at du setter ord på dine egne tanker. Tenk på fotoboken som en dagbok der du kan skrive ned hvilke følelser du hadde på bildene. Hvis du for eksempel lager en babybok, kan du fortelle hva du følte første gang den lille smilte, med de første stegene eller de første ordene. Dette vil skape følelsesmessig forbindelse til det som skjer i fotobøkene dine og hjelpe deg til å reflektere over akkurat det øyeblikket.
Gjør det med stil
Bruk en skrivestil som passer til bildet. Du vil at tone og setningsstruktur skal gjenspeile det som skjer i bildene. Her er noen av våre forslag:
Festbilder – vær munter og entusiastisk. Tegnsettingen kan hjelpe deg med å få fram denne stemningen, for eksempel med utropstegn for å vise hvor gøy det var. Korte setninger kan hjelpe teksten din til å høres kjappere og mer energisk ut også.
Reisebilder – skriv lette og morsomme tekster. Her kan du beskrive litt mer for å fremkalle smak, lukt og minner fra turen. Reflekter destinasjonen din. Et strandbilde eller et bilde av deg som slapper av kan beskrives med noe veldig enkelt, som “paradis” eller “lykke”, for å bevise at du var helt ute. Mens du med et travelt bybilde, for eksempel et livlig marked, kan bygge opp atmosfæren med lengre, mer fargerike beskrivelser, for å vise at du tar i deg mange forskjellige syn og lyder.
Bryllupsbilder – prøv å ikke bøtte på for mye (vi vet at du vil), men prøv å gjenskape den romantiske følelsen den dagen. Og hvis du har skrivesperre og synes det er vanskelig å uttrykke hva du følte, noe som kan være vanskelig på følelsesmessige dager som dette, bruk sitater fra talen din, eller legge til sangtekster fra den store dagen.
Gjør det selv/prosjektbilder – her er det fakta som gjelder, legg inn tiden det tar, mål, mengder og sånne ting. Selv om bildetekstene dine hovedsakelig kan være fakta og statistikk vil du fremdeles føle deg stolt når du ser tilbake, fordi du kan se hvor mye arbeid du lå ned.
Vi håper denne bloggen har inspirert deg til å skrive i fotoboken din eller løst opp en eventuell skrivesperre. Neste gang du lager fotobok må du huske at det å legge inn sitater, historier, informasjon og andre ting kan heve historien i boken din til et nytt nivå. Nå trenger du bare å klikke på knappen nedenfor og begynne å skape.