Slik skanner og organiserer du gamle bilder
Av Fotoknudsen 20. juli 2017
Har du mange bilder liggende i en skoeske under sengen? Følg disse enkle tipsene for å skanne slik at du kan lagre dem sikkert på datamaskinen og legge dem til i din fotoknudsen fotobok.
Hvis du har flere esker med bilder fra et gammelt instantkamera eller fra tiden før vår digitale tidsepoke trenger du ikke å la bildene samle støv. Du kan sikkerhetslagre dem og legge dem til en vakker fotoknudsen fotobok ved å ta i bruk noen enkle teknikker for å skanne.
Vi har lagringsløsninger, forslag til apper for å skanne samt enkle trinn du kan følge for å få mest mulig ut av bildene dine. Og selv om du liker å jobbe med fysisk film kan du organisere øyeblikksbilder og lagre dem sammen med de digitale bildene. Se disse tipsene for å sette i gang med å skanne gamle bilder.
1. Sorter de gamle bildene.
Det kan ta tid å sortere bildene, derfor er det en god idé å gjøre det til en familieaktivitet der alle kan bidra? Samle dere sammen på en regnfylt dag og fin frem alle eskene med gamle bilder og sorter dem sammen. Legg de uskarpe bildene og bildene der bestefar har fingeren over objektivet til side, og ta noen familieavgjørelser om hvilke bilder som får plass i en fotobok og de dere kun ønsker å sikkerhetskopiere på datamaskinen.
2. Få bildene klare til skanning
Etter at de har blitt lagret og sett på i årevis kan det samle seg støv og fingeravtrykk på gamle bilder. For å oppnå best resultat når du skanner dem er det lurt å forta noen forberedelser. Her gir vi deg noen får tips du kan prøve ut:
- Bruk en mikrofiberklut og tørk forsiktig bort støv eller bruk en alkoholbasert klut til å fjerne smuss.
- Hvis du ønsker å bruke en skanne-app (vi gir deg en innføring i noen flotte apper du kan prøve ut litt senere) bør du rengjøre mobiltelefonens objektiv med en mikrofiberklut eller bomull med en dråpe med isopropylalkohol.
- For å oppnå et skanneresultat av god kvalitet kan du gå inn i et rom med mye naturlig lys og unngå skygger så godt det lar seg gjøre.
OK, nå er du klar til å settet i gang med å skanne.
3. Prøv en skanne-app
Det flotte med skanne-apper er at de er mye rimeligere å kjøpe enn en hjemmeskanner, hvis du da ikke allerede har en. De er også enkle i bruk, og mange av dem lar deg dele og administrere bildene i tillegg. Vær imidlertid klar over at kvaliteten ikke er skarp nok til å skrive ut i større formater.
Her er noen skanne-apper vi anbefaler deg å prøve:
Photomyne (tilgjengelig for iOS og Android)
Beste funksjoner: Du kan skanne flere bilder samtidig, og den gjenkjenner ulike bilder og lagrer dem for deg i et separat album.
Google PhotoScan (tilgjengelig for Android og iOS)
Beste funksjoner: tar flere bilder av ett bilde, og fjerner gjenskinn slik at dere får et resultat av høy kvalitet.
CamScanner (tilgjengelig for Android og iOS)
Beste funksjoner: dette er en flott app for å skanne minner. Det finnes også en gratisversjon, men den etterlater et vannmerke på de skannede bildene.
Pic Scanner Gold (kun tilgjengelig for iOS)
Beste funksjoner: den skanner flere bilder samtidig, og den gjør det enklere å dele de skannede bildene med venner og familie på Instagram, WhatsApp og mer.
4. Skann som proffene
Du kan kjøpe en skanner for å laste opp alle bildene til datamaskinen hjemme. Hjemmeskannere varierer i pris fra svært rimelige til veldig dyre, og kvaliteten er ofte gjenspeilet i prisen. Du kan få et ypperlig resultat ved å skanne bildene selv, eller du kan betale for å få gjort det av en profesjonell.
Her har du noen gode tips hvis du elsker fotografering med film. Mange fremkallingslaboratorier skanner også negativer slik at du kan lagre dem sikkert og redigere eller fremkalle dem på et senere tidspunkt. Det er også en ypperlig måte å rydde opp i gamle negativer som kanskje også ligger lagret i eskene under sengen.
5. Skann også minner
Vi liker alle å samle på små minner fra fine øyeblikk gjennom årene, men noen ganger trenger vi å rydde opp litt. Du kan også skanne minnene og legge dem til i en fotobok. Da vil du få frigjort plass uten å gå glipp av de minnene du er så glad i.
Du kan skanne kart og togbilletter fra reisene eller legge til kinobilletter fra den første daten i et bryllupsalbum. Og hvis det du har skannet er stort nok, kan du eksperimentere med å lage sidebakgrunner av dem i din neste fotobok.
6. Rydd opp i bildene dine
Når du holder det du har skannet organisert gjør du det enklere å finne frem bilder på enheten din når du skal lage en fotobok. Det er ikke en fem-minutters jobb, men med god organisering av filene dine vil du være i stand til å finne de bildene du ønsker å bruke på et blunk.
- Start med å lagre sikkerhetskopier av alt du har skannet på en enhet. Sørg deretter for at du navngir filene på en tydelig måte. Vi foreslår dette formatet:
ÅÅÅÅ-MM-DD-Tema-Sted-Beskrivelse av det som er på bildet - Tenk også over hvordan du ønsker å gruppere bildene. Du kan lagre alle reisebildene i en mappe, deretter kan du dele dem inn etter ferie. Du kan også legge til alle ombordstigningskort og postkort som du har gjemt på fra den spesifikke ferien. Vi har flere flotte tips om hvordan du kan gruppere bildene dine her.
- Hvis du trenger flere tips om hvordan du kan lagre bildene og organisere det du har skannet kan du ta en titt på våre veiledninger for organisering av bilder.
Når du er ferdig med å rydde opp i gamle bilder, minner og bildefiler vil du være klar til å lage en helt ny fotobok fra fotoknudsen. I tillegg vil yndlingsminnene være sikkert lagret slik at du kan se tilbake på dem og dele dem i årene som kommer.
Hvis du aldri har laget en fotobok før (det er kjempeenkelt), kan du kaste et blikk på vår veiledning for å sette i gang. Vi har gjort det enda enklere å lage fotobok på én, to, tre, takket være vår nye Smart Assistent. Den lager automatisk en nydelig fotobok på noen få minutter, du har allikevel full kreativ frihet slik at du kan lage en unik bok.