Våre beste tips for å lage en unik skolebok

Av Fotoknudsen 7. april 2025

Hvert skoleår er fylt med øyeblikk som fortjener å bli husket, som alle kampene de vant, skolelekene og den siste skoledagen fylt med skrekkblandet fryd. En skolebok eller en årbok fra videregående er en perfekt måte å ta vare på alle de spesielle øyeblikkene på, og det er (mye) enklere enn du tror.

Skoleårene går alt for fort, enig? I et virrvarr av gensere som forsvant, glemte matpakker og lekser som gjøres i siste liten, har barna plutselig gått fra nervøse førsteklassinger til plutselig å være ferdig på videregående. Årene er fylt med venner og gode minner som er verdt å huske og vår beste måte å gjøre det på er med en skolebok.

Hvorfor lage enskolebok?

En skolebok tar vare på stolte øyeblikk og prestasjoner som de kan se tilbake på (og du også). Enten du lager en avsluttende skolebok til hele klassen, til idrettslaget, eller samler mange av deres beste opplevelser opp gjennom årene, vi har et skolebokdesign som passer for enhver anledning. Så, hvor begynner du?

Topptips for å lage et fotoalbum med skolebilder

1. Velg emne

Hvilken historie vil du fortelle med skoleboken din? Vil du fokusere bare på ett skoleår, på laget deres eller en aktivitet, eller kanskje bare på de morsomste øyeblikkene deres opp gjennom årene? Det er så mange retninger du kan ta (og alt for mange bilder å velge blant), så å bestemme seg for et emne vil gjøre det mye enklere å komme i gang.

Ideer vi liker godt: En fotobok fra første skoledag, en skolebok med klasseminner, en scrapbook med bestisene, en fotobok med lagets høydepunkter eller en fotobok som viser barnets reise gjennom årene.

2. Samle bildene dine

Nå til den morsomme delen, se gjennom kamerarullen din og finn de bildene som forteller den beste historien deres. Alle disse uskyldige smilene, latterkrampene og til og med de litt uskarpe bildene som tar deg rett tilbake til øyeblikket, fortjener en plass i barnas skolebok.

Mangler du bilder? Spør lærere, skolekamerater og andre foreldre om ekstra bilder, de kan jo ha noen skjulte perler av øyeblikk du helt har glemt (til nå).

3. Få oversikten

Nå er det på tide å sortere gjennom bildene du har lagret. Ikke overtenk, bare prøv å organisere dem i løse kategorier basert på temaet ditt, f.eks. etter arrangementer (som bursdagsselskaper og overnatting), aktiviteter (tenk skoleturer eller idrettsdager) eller spesifikke datoer/klokkeslett (som skoleår eller fotballsesong, hvis du lager en fotobok som dekker mer enn ett tema). Du kan til og med lage forskjellige fotoalbum i Mine Bilder for å få oversikten.

Bonustips: Hvis du skal lage en årbok for en klubb eller for idrettslaget, lag en delt mappe slik at alle kan laste opp sine beste bilder.

4. Velg blant designede temabøker

Usikker på hvor du skal begynne? Null problem. Vi har mange temabøker du kan velge for mesterverket ditt. Velg den som passer best til ditt emne, og tilpass etter hva hjertet ditt ønsker. Match fargene til skolen eller idrettslaget deres, eller miks og match fonter og stickers hvis du går for en scrap-bok. Og hvis du føler for å slippe kreativiteten hel løs, kan du lage en årbok helt fra bunnen av.

5. Gjør det enkelt

Det kan være veldig fristende å ta med hvert eneste bilde (for bare se hvor søte de er), men når det kommer til skoleårbok er ofte det enkle det beste. Bruk mellomrom, morsomme bildetekster og miks bildestørrelser for å få hver side til å skille seg ut med stil.

Hva du skal ta med i skoleboken din

Vi vet at du sannsynligvis har album (på album) med barnets beste og mest minneverdige prestasjoner fra årenes løp. Men hvor skal man egentlig starte og hva man skal ta med? Her er noen øyeblikk du bør ha med for å gjøre skoleboken din ekstra spesiell. Velg noe av det nedenfor, eller gå for alle:

1. Familie og venner

Begynn med menneskene som gjør skoledagene morsomme, som bestevenner, favorittlærerne og barndomsvennen du stadig møter når du henter. Ta med lagbilder etter kampene, tull og tøys etter skolen og til og med oppstilte (men litt pinlige) skolebildene med søsken. Du kan til og med sammenligne samme type bilder fra hvert år for å se hvor mye de har forandret seg.

2. SFO-klubber og idrettslag

Enten de er stjernespilleren, liker beste å heie fra sidelinjen eller de bare er der for pølsene (som oss), er aktivitetene etter skoletid en stor del av hverdagen. Velg bilder som viser glede, som kickoff, actionbilder og deres beste “jeg-klarte-det”-øyeblikk.

Hvorfor ikke legge til statistikk, datoer og sluttresultater for å lage en årbok for hele klubben eller laget? Bestill et eksemplar til alle, og du vil til og med spare enda mer med vår kvantumsrabatt.

3. Skoleteater og forestillinger

Skoleteateret, det årlige talentshowet eller den gangen de ble lurt til å være en hummer i julespillet (av hvem?) alle ikoniske øyeblikk må med i skoleboken din.

For et ekstra personlig preg, ta også med bilder av program og billetter.

4. Klasseturer

Den beste tiden på året, klasseturene. Og skoleboken deres skal være full av de mest minneverdige øyeblikkene deres, som besøket i dyrehagen eller skituren de bare ikke ville hjem igjen fra.

5. Prestasjoner og priser

Ikke glem også å ta med din lille studentens stolteste øyeblikk i skoleboken. Alt fra den gang de ble “ukens stjerne” til de fikk beste karakter i leseprøven fortjener å være med. Uansett hvor stor eller liten, hver prestasjon teller, og dette er den beste måten å vise det på.

6. Kunstverk og prosjekter

Feire barnets kreativitet ved å legge til kunstverkene deres i skoleboken din. I tillegg til å feste det på kjøleskapet, ta et bilde eller skann kreasjonene deres og legg til bildetekster for å vise hva de har laget (det er en drage, ikke en katt forresten… ).

7. Sitater og ros

Ta med korte meldinger og rosende ord fra lærere, trenere, lagkamerater og til og med bestisene deres, slik at de kan se tilbake og alltid huske at de ble satt pris på. Disse små detaljene kan få enhver minnebok, skolebok fra videregående eller årbok fra universitetet til å føles enda mer personlig.

Klar for å lage en fantastisk minnebok som alltid vil få frem smilet (og kanskje noen gledestårer)? Sjekk ut våre temabøker og start nå.